Interview Mark

Mark van der Werf gaf vroeger les op de middelbare school. Na een carrièreswitch was hij werkzaam als journalist en schreef columns. Vervolgens ging hij boeken schrijven over zijn ervaringen in het onderwijs, onder andere onder de naam Meester Mark.
Hij heeft zes boeken geschreven, zijn meest recente boek heet Schoolpleinmoeders. Voor zijn nieuwste boek heeft hij meegelopen met een docente op De Nassau in Breda, in die periode heb ik hem geïnterviewd.
Bron foto: Martijn van de Griendt
Schrijver Mark van der Werf: "Een klas is een samenleving in het klein"
Meester Mark over zijn ervaringen in het onderwijs
DOOR NURAN KOREMAN
Mark van der Werf (43), beter bekend als Meester Mark, was in 2011 begonnen aan de pabo, nadat hij gestopt was als journalist bij verschillende kranten. Na twee jaar kwam hij erachter dat lesgeven niet voor hem was weggelegd. Inmiddels is hij gaan schrijven over zijn ervaringen in het basisonderwijs en over de bijbehorende werkdruk, wat erg actueel is. Op dit moment loopt hij mee met een docente van de middelbare school de Nassau in Breda, om inspiratie op te doen voor zijn nieuwste boek over deze lerares op de mavo.
Schrijven, lesgeven, schrijven
Schrijver Mark van der Werf is in 1999 afgestudeerd in journalistiek en heeft hierna jarenlang bij kranten gewerkt, op de politieke redactie. Hij zat alle "Haagse hotemetoten" achter de broek en ging mee met verkiezingscampagnes. Op een gegeven moment was hij het zat om daar te staan met zijn schrijfblokje. Hij vond dat hij in het onderwijs meer zou kunnen betekenen. Daarom besloot hij via een traject voor zijinstromers naar de pabo te gaan. Vervolgens is hij les gaan geven, maar dat werd kort samengevat helemaal niks. "Ik kon helemaal geen orde houden. Scharen en lijmpotjes vlogen soms langs m'n oren. Ik overdrijf een klein beetje, maar het komt er wel erop neer."
Na twee jaar is hij gestopt met les geven.
Werkdruk
Vervolgens heeft hij hier een boek over geschreven. "Over waarom ik het onderwijs ben in gegaan, maar ook waarom ik heel snel gillend ben weggehold." Zijn moeder zag niet veel heil in dit plan, ze zei: "Ik koop wel drie boeken, dan heb je in ieder geval wat verkocht en kun je een echte baan gaan zoeken." Tot zijn eigen verbazing werd zijn boek een succes, vooral onder leerkrachten op de basisschool. "Het ging over werkdruk, administratie en rompslomp. Juffen en meesters op de basisschool komen nauwelijks toe aan hun lessen en de leerlingen. Ze zijn veel tijd kwijt aan al het gedoe er omheen. Van vergaderen tot verslagen maken van elk gesprekje dat verder gaat dan goedemorgen zeggen. Zo houden de leraren weinig tijd over voor het onderwijs zelf."
Leerkrachten aan het woord
Na zijn boek over zijn eigen bevindingen is Mark van der Werf gaan praten met andere leerkrachten door heel Nederland over hun bevindingen. Dat werd zijn tweede boek, waarin de leraren vertellen waar zij tegenaan lopen. De leuke dingen, maar ook minder leuke dingen. Hoe ze met ouders omgaan, over vergaderingen, hoe ze kijken naar het lage aantal mannen in het onderwijs en hoe de buitenwereld tegen ze aan kijkt. "Zij zeggen vaak: "jullie hebben alleen maar vakantie, valt toch allemaal mee in het onderwijs. Lekker vroeg naar huis.""
Meelopen op de mavo
Toen hij een aantal boeken had geschreven over de basisschool, wilde hij graag een kijkje nemen bij docenten in het voortgezet onderwijs. Hij kende Ans Geleijns van een eerder interview voor de krant en mocht met haar mee lopen. Deze docente geeft het liefste les aan mavoleerlingen en daar was hij erg benieuwd naar. "Dit niveau is vaak negatief in het nieuws. Ouders praten soms denigrerend over mavo, alsof dat niet genoeg is voor hun kind. Daarom vind ik het juist interessant om over iemand te schrijven die bewust kiest voor onderwijs op mavoniveau." Waar hij ook heel benieuwd naar is, is de groepsdynamiek in de klas. "Op een school zitten heel veel mensen in een kleine ruimte, ze zitten op elkaars lip. Het is een soort samenleving in het klein." Hier blijft hij graag over schrijven. "Ik schrijf absoluut geen lesboeken, maar verhalen en anekdotes. Avonturen, mooie dingen en verdrietige dingen. Zolang ik het gevoel heb dat daar nog dingen over te vertellen zijn, schrijf ik door."
Zijn nieuwe boek over docente Ans Geleijns verschijnt medio september 2020.